Pályaválasztás, okosan

Barber

Amikor az ember pályaválasztás előtt áll, akkor több lehetősége is van arra, hogy a megfelelő döntést meghozza.
Egyrészt, ha van egy határozott elképzelése, hogy mi szeretne lenni, akkor egyértelmű a dolog. Azt kell csinálni, amivel szívesen foglalkozna az ember.
Ha viszont még nincs ilyen kialakult elképzelés, akkor több szempontot is figyelembe kell venni a megfelelő döntés meghozatalához.

Egyrészt érdemes megnézni testközelből az esélyes szakmákat. Mégis mit csinálnak az adott tevékenységet végző emberek, mire panaszkodnak, mik az előnyök és a hátrányok.

Aztán azt is érdemes megvizsgálni, hogy mekkora a kereslet egy adott szakmában. Például, ha sok fodrász állás hirdetést látunk, akkor sejthetjük, hogy az egy keresett szakma.

És persze még azt is érdemes jól látni, hogy milyen kereset érhető el egy szakmában. Persze ez nyilván attól is függ, hogy épp alkalmazottak vagy vállalkozók leszünk.
És aki most rávágja, hogy vállalkozó, mert azok sokat keresnek, az téved. Egy vállalkozás létrehozása nem kevés munka, önfeláldozás és munka. Nagyon sok induló vállalkozás zárja be a kapuit pár hónap után. Szóval érdemesebb előbb alkalmazottként tapasztalatot szerezni, és ha nagyon vállalkozó szelleműek vagyunk, csak akkor belevágni egy vállalkozásba.

Megosztás